Hedaboken


Uppdaterad 2020-06-16

Kontrollerad 2017-02-22

eva@kronhed.se

VÄLKOMMEN TILL HEDA HEMBYGDSFÖRENINGS HEMSIDA

Från Östgöta-Correspondenten den 25 november 2004                                                         


Hedas hus dokumenterade

 

Från risiga ruckel till fina herresäten

Sören Ewaldsson, Ingrid Ewaldsson och Gunilla Stål har dokumenterat husen i Heda. Mycket jobb men kul har det varit.


Fakta

Boken "Heda sockens bebyggelse och boende" ges ut av Heda hembygdsförening.


Bokidén väcktes på ett årsmöte 2001. En arbetsgrupp på åtta personer har sedan tagit fram den bestående av Sören Ewaldsson, John Bäck, Stig Bäckström, Torgny Johansson, Lars-Olof Larsson, Heli Ringborg, Gunilla Ståhl och Märta Tollander.


Boken har bekostats med medel från Leader+ Sommenbygd (förarbetet), Sparbanksstiftelsen Alfa och kultur- och fritidsnämnden i Ödeshög.


Heda hembygdsförening bildades 1951 och alla sockeninvånare är automatiskt medlemmar. Dessa var 244 senaste årsskiftet. Flest invånare, 1 136, hade socknen 1860.


I hembygdsgården nära Heda kyrka finns ett mindre sockenmuseum med gamla kulturföremål från bygden.





Sören Ewaldsson, Ingrid Ewaldsson och Gunilla Stål har doku-

menterat husen i Heda. Mycket jobb men kul har det varit.

Bild: Johanna Wallin


Heda socken har allt från det risigaste ruckel på Mossen till fina herresäten på slätten. Nu finns byggelsen dokumenterad och presenteras i en pinfärsk bok. "Heda sockens bebyggelse och boende" heter den och är en aktuell förteckning på husen i socknen belägen i norra delen av Ödeshögs kommun. Idén till boken fick Ingrid Ewaldsson, uppväxt och numera fritidsboende i Heda. Men själva jobbet lät hon maken Sören genomföra tillsammans med sju andra medlemmar i hembygdsföreningen. En engagerande syssla med positiva bieffekter verkar det som.

Trevligt att råkas

– För ett år sedan när jag höll på som mest med det här kunde jag nog tala om namn och nummer på varenda fastighetsbeteckning och vilka som bodde där, säger Sören Ewaldsson.– Det har varit en hel del jobb. Samtidigt har vi fått mycket tillbaka. Det har varit roligt med all respons från folk, en bra grupp att vara med i och det har varit trevligt att råkas, säger en av medlemmarna Gunilla Ståhl.Mer jobb väntar

Minst 400 timmar har gruppen har lagt ner på att fotografera och ta reda på fakta om de drygt 200 husen. Mest tid har gruppansvarige och redaktören Sören Ewaldsson investerat. Som nybliven pensionär från sitt arbete som ingenjör på Saab har han snabbt skaffat sig ny sysselsättning. Och mer lär det kunna bli.

– Nu när boken kommer ut hoppas vi få in ännu fler uppgifter, säger han.För närvarande håller han på att skriva in det som inte fick plats med i boken så att det ändå ska finnas dokumenterat och tillgängligt på hembygdsgården.

Kontrollera texten

Första steget inför tillblivelsen av boken var att dela ut information till alla sockenbor med en uppmaning att dela med sig om vad de visste. Intresset var enastående.

– En del ringde så fort de hade fått papperet och ville prata av sig på direkten, berättar Gunilla Ståhl.De flesta har sedan också fått chans att kontrollera texten.

I förteckningen finns alla bostadshus med oavsett om de är bebodda eller inte. Gränsen för att kvala in har gått vid om taket har varit helt, med ett undantag, Heda Vallby fick slinka med – trots läckande tak.Thygby

Bland socknens äldsta hus hittas hembygdsgården, före detta komministerställe och arrendatorsbostad, och ryggåsstugan Trädgårdsberg i Tjugby, båda från 1700-talet.

Ortsnamnet Tjugby är gammalt, under medeltiden stavades det Thygby, vilket kan vara ett mansnamn eller betyda den tjocka, tättbebyggda eller stora byn. Det framgår av en sammanställning i boken om ortnamnens troliga härkomst.

En av socknens sevärdheter är "Rabbistan", ett antal torp där bygdens hantverkare bodde förr. En annan är självfallet Heda kyrka. Dessa har visats upp sommartid i samband med Heda marknad.

Tre ladugårdar

Förutom bostadshus finns även tre ladugårdar förtecknade eftersom de gjort sig bemärkta på ett eller annat sätt: det i Haddetorp med nylagt vasstak, den rundbyggda ladugården i Häggestad Västergård och den tjusiga arkitektritade i Disevid.

I går presenterades boken på en höstfest i församlingshemmet. Om boken blir en storsäljare återstår att se. Upplagan är begränsad till 600 exemplar. Det blir två och en halv exemplar per sockeninnevånare. Men så finns det

också en hel del hemvändare och andra med intresse för bygd-

en.

   GUNILLA RECH

 

.

 


Bokens redaktör, Sören Ewaldsson överlämnar den 10 december 2004, som gåva från Heda Hembygdsförening, ett exemplar av ”Heda sockens bebyggelse och boende”, till landshövding Björn Eriksson